Weet jij eigenlijk hoeveel jouw personeel werkt?

Weet jij eigenlijk hoeveel jouw personeel werkt?

Uit Door

Als bedrijf wil je je administratie natuurlijk zo goed mogelijk op orde hebben: alles wordt netjes bijgehouden en je weet precies waar al het geld vandaan komt en waar het naartoe gaat. Hetzelfde heb je voor grondstoffen geregeld. Maar weet je eigenlijk hoe het met het belangrijkste productiemiddel van allemaal zit? Hoeveel tijd is je personeel aanwezig? Wie is er altijd op tijd en maakt netjes de dag af, en wij loopt er de kantjes vanaf? En werken de medewerkers die per uur werken wel echt zoveel als ze zeggen? Het is belangrijk dat de tijdregistratie personeel goed op orde is zodat je het overzicht behoudt. 

Hoe maak je de tijdregistratie zo makkelijk mogelijk?

Tijdregistratie vereist moeite van zowel jouw kant als van de kant van het personeel, en je wil niet dat jij of jouw personeel te veel tijd aan administratie kwijt is. Daarom moet je de tijdregistratie zo makkelijk mogelijk maken. Daarom raden we tijdregistratie met behulp van pasjes en druppels aan. Het personeel klokt aan het begin van de dag in, en aan het eind van de dag klokt het bij vertrek weer uit. Zo weet je meteen precies hoe lang iedereen aanwezig is geweest zonder dat iemand er echt moeite voor moet doen. 

De andere voordelen van een tijdregistratiesysteem

Het gebruiken van een tijdregistratiesysteem heeft meer voordelen: je kan het systeem gebruiken om de gehele loonadministratie makkelijker te maken. Waar je voorheen ingewikkelde roosters over moest nemen kan je de tijdregistratie nu direct aansluiten op de loonadministratie. Er wordt automatisch uitgerekend wie hoeveel moet krijgen, en het enige wat nog moet gebeuren is het overmaken van het geld. Ook voorkomt een tijdregistratiesysteem onenigheid: het personeel kan alleen aan het begin van de dag inklokken, en na vertrek uitklokken lukt niet. Fraude is dus zo goed als onmogelijk. 

Wat doe je als personeel minder werkt dan ze zouden moeten doen?

Met een tijdregistratiesysteem zou het kunnen dat je erachter komt dat bepaalde personeelsleden structureel te laat komen of voor tijd weggaan. Dit gebeurt zelden om kwaadaardige redenen. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat ze hun kinderen naar school moeten brengen of juist op moeten halen. Ga hier dus over in gesprek met het betreffende personeelslid, en je kan waarschijnlijk wel een regeling treffen waar beide partijen mee tevreden zijn. Zo kan je het personeelslid tien minuten eerder laten beginnen zodat hij  of zijn ook tien minuten eerder weg kan.