Wat is coderen eigenlijk?

Uit Door

Coderen, programmeren, je hebt er vast wel eens van gehoord. Iedereen kent het woord wel, maar eigenlijk weet niemand helemaal wat het is. Want hoe zit dat nou werkelijk precies? 

In een digitale wereld zoals vandaag de dag is het handig om je kennis over al die computers even bij te spijkeren. Misschien wordt je wel zo enthousiast dat je kiest voor een carrièreswitch. Maar om te beginnen bij het begin, staat hieronder simpel gezegd wat coderen nou eigenlijk inhoudt. 

De basis

Coderen is een soort computertaal. Je kunt er allemaal dingen mee programmeren. Via deze taal geef je codes door aan de computer. Een code is simpelweg een aanduiding die ergens anders voor staat. Coderen is het maken van reeksen van codes. Hieruit leest de computer instructies. Deze instructies worden zo stap voor stap weer uitgevoerd. Het is eigenlijk een lange communicatiepuzzel, want als er een stukje mist is de instructie incompleet en kan de opdracht niet worden uitgevoerd. Daarom is het belangrijk dat de juiste taal wordt gebruikt. De taal die past bij het codeersysteem en het einddoel.

Programmeertaal

Net zoals er over de wereld verschillende talen worden gesproken, bestaan er ook verschillende talen in de computerwereld. Er is tussen de talen niet echt een onderscheid tussen goed en slecht. Welke taal je kiest hangt af van je doel. De verschillende programmeertalen zijn ieder geschikt voor verschillende doeleinden. Je hebt misschien wel eens gehoord van Javascript. Die wordt veel gebruikt bij het bouwen van websites of games. Om zo’n taal te leren moet je geduld hebben. Begin met klein coderen en bouw het stap voor stap op. Het voordeel is dat de basis principes van de talen op elkaar lijken. Zodra je een programmeertaal kent, wordt het een stuk gemakkelijker om de volgende te kunnen leren. 

Voorbeelden en doeleinden

Aan coderen zitten eindeloze voordelen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het coderen. Denk bijvoorbeeld aan een website, game of app. Ook bij een simpele notificatie ‘batterij bijna leeg’, wordt gebruik gemaakt van programmeren. Ondertussen wordt ook bij slimme objecten, objecten die net even iets meer zelf kunnen, gebruik gemaakt van codering. Bijvoorbeeld het automatisch sluiten van de gordijnen, wanneer het donker wordt buiten, of een lamp die automatisch aangaat zodra je binnenkomt. Naast deze kleine, maar nuttige ondervindingen, wordt coderen tegenwoordig ook ingezet voor steeds grotere doeleinden. Bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie. De technieken blijven verbeteren en bedrijven profiteren hiervan. Programmeurs bouwen de toekomst.