Dit zijn de werkzaamheden van een DJ

Uit Door

Het draaien van leuke nummers, iedereen een fantastisch feest bezorgen en op ieder festival aanwezig mogen zijn. Dj zijn klinkt erg gemakkelijk en leuk. Toch blijkt dit een behoorlijke vergissing te zijn. Een dj doet veel meer dan feestvieren en drukken op de playknop. Het zijn van een dj is een zwaar beroep. 

Indien het jou fantastisch lijkt om gekozen te worden als grote festivals en feesten een dj inhuren, kan dit artikel zeer interessant zijn voor jou. Wij vertellen jou wat de werkzaamheden van een dj zijn en welke misvattingen er bestaat rondom het werk als dj. Ben jij benieuwd? Lees snel verder.

Grote verantwoordelijkheid

Muziek heeft grote invloed op de sfeer van het feest. De verkeerde muziekkeuze kan leiden tot een grote teleurstelling bij het publiek en een ongeslaagd feest. Indirect kun je dus stellen dat een dj verantwoordelijk is voor de sfeer van het feest. Om de juiste sfeer te creëren, zal de dj de juiste platen moeten draaien, nummers uit moeten kiezen die de juiste energie met zich meebrengen en zichzelf enthousiast moeten opstellen om het publiek mee te krijgen in zijn enthousiasme. 

Grote voorbereiding

Een dj wordt vaak voor een gehele middag of avond geboekt. Met een paar nummertjes zal de dj helaas geen gehele avond kunnen draaien. Een dj is om die reden vaak dagen bezig met het voorbereiden van een goede lijst met geschikte muzieknummers. De dj zal zorgen voor een goed gevulde USB-stick of SD-kaart, voordat hij of zij het podium op gaat. 

Goede overloop

Zodra het publiek enthousiast is, is het belangrijk om het enthousiasme van het publiek vast te houden. De dj zal op zo’n moment een goede overloop tussen de nummers moeten maken. Indien het nummer stopt en de volgende pas na vijf seconde opstart, zal het enthousiasme van het publiek sterk verminderen. Een goede overloop is een must voor een geslaagd feest.

Jetlags

Indien jij uiteindelijk uitgroeit tot een succesvolle dj, zul jij wellicht ook in het buitenland als dj geboekt worden. Ook in het buitenland zullen zij een dj huren voor grote evenementen. Hierbij worden er ook vaak enkele Nederlandse dj’s overgevlogen. Helaas is het mogelijk dat het betreffende land zich in een andere tijdszone bevindt, waardoor de tijden in het land behoorlijk kunnen verschillen van de Nederlandse tijd. Hierdoor kampen dj’s regelmatig met een jetlag. 

Slecht slaapritme

Dj’s werken voornamelijk in de nachten. De clubs gaan rond 20:00 open, waarbij de tent vaak rond 22:00 gevuld is. Op dat moment zullen de dj’s van start gaan tot een uurtje of vijf. Hierdoor ligt een dj vaak pas rond 7:00 in bed. Het gehele slaapritme van een dj verandert naarmate hij of zij veel boekingen heeft. Als dj moet jij hiermee om kunnen gaan.