Dit zijn de verschillende developers op een rij

Uit Door

Wellicht ben jij eigenaar van een bedrijf en overweeg jij om een developer in te huren om enkele taken wat betreft ICT uit te laten voeren door een expert. Misschien wil jij zelf een developer worden en ben jij op zoek naar meer informatie om de knoop door te hakken. In beide situaties zal dit artikel erg nuttig zijn. 

In dit artikel delen wij graag meer informatie over de werkzaamheden van een developer en de diverse profielen van developers. De developers zijn immers op te splitsen in diverse profielen, waarbij de werkzaamheden, verantwoordelijkheden en posities van elkaar afwijken. Hieronder vind jij meer informatie over de verschillende developers.

Wat doet een developer?

Een developer is verantwoordelijk voor het programmeren van software, waarbij uiteindelijk softwareprogramma’s, websites, apps of applicaties gecreëerd worden. Een developer kan ook verantwoordelijk zijn voor het onderhouden en eventueel verder ontwikkelen van een bestaande software. Om deze taken succesvol uit te voeren, zullen de developers één of meerdere programmeertalen beheersen, waarmee zij code kunnen schrijven. 

De developers zijn, zoals eerder genoemd, onder te verdelen in diverse profielen. Hieronder delen wij de profielen:

Front-end developer

Een front end developer is verantwoordelijk voor de voorzijde van een applicatie of website. Dit betreft de elementen die zichtbaar zijn voor de gebruikers van de betreffende software. Deze developers zijn het tussenpersoon tussen de ontwerpers en back end ontwikkelaars. De front end ontwikkelaar beheerst ook diverse programmeertalen. Zo zullen zij de frameworks (Angular, jQuery, Vue, ASP.NET, Laravel), opmaaktalen (CSS of HTML) en scripttalen (JavaScript, Python, Ruby) beheersen. 

Back-end developer

Een back end ontwikkelaar is juist verantwoordelijk voor de achterzijde van een applicatie of website. Dit betreft de elementen die niet zichtbaar zijn voor de gebruikers van de betreffende software. De back end ontwikkelaars werken regelmatig samen met de front end ontwikkelaars om uiteindelijk het gewenste resultaat te realiseren. Als back-end ontwikkelaar beheers jij voornamelijk de programmeertalen en frameworks. 

Full stack developer

Een full stack developer is de benaming voor de front end developer en back end developer samen. Dit persoon heeft een brede kennis, waarbij dit persoon met zowel de voor- als achterzijde van de software te werk kan gaan. Om deze reden beheerst een full stack developer ook de meeste programmeertalen, scripttalen en frameworks. 

App developer

De naam zegt het al. Dit persoon houdt zich bezig met het ontwerpen, de ontwikkeling en het testen van apps. Een app developer bouwt de apps voor smartphones, tablets en computers. Een app developer is vaak zeer betrokken bij de werkzaamheden van de front end developer en back end developer. Dit persoon werkt voornamelijk met programmeertalen als JavaScript, Java, Swift en Kotlin.

Web developer

Een web developer zet zich in om websites te ontwikkelen. Web developer wordt vaak nog onderverdeeld in front end ontwikkelaar, back end ontwikkelaar en full stack ontwikkelaar. De web developer zal een website ontwikkelen aan de hand van WordPress, Drupal, Joomla of Wix. 

Webshop / E-commerce developer

Dit persoon is de ontwikkelaar van een webshop of e-commerce platformen. Ook hierbij zullen de taken onderverdeeld worden in een front-end, full-stack of web developer, al zullen deze developers zich specifiek gespecialiseerd hebben op de ontwikkeling van een webshop. Platforms die veel toegepast worden door deze developers zijn Shopify, Bigcommerce, Woocommerce en Magento.