5 tips om veilig te internetten!

5 tips om veilig te internetten!

Uit Door

Eén klik in een verkeerde e-mail en voor u het weet, heeft u een virus te pakken of een cryptolocker geïnstalleerd waarmee uw bestanden gegijzeld worden. Een nachtmerrie voor uw organisatie, want dit kan ernstige schade opleveren op het gebied van boetes, imago en continuïteit. Hoe voorkomt u dat u in een phishingmail trapt? Hoe beschermt u zich tegen virussen en internetcriminaliteit? Een goede internetprovider helpt u hier ook bij. Maar het is verstandig om hier zelf ook de nodige maatregelen te nemen.  Kortom: hoe internet en e-mailt u veilig? Met de volgende vijf tips helpen wij u op weg!

  1. Herken de nepmail

Steeds vaker horen we over phishingmails: nepmails waarin criminelen ‘vissen’ naar geld of data en zich voordoen als een overheidsinstelling, bank of bedrijf. Deze nepmails worden ook regelmatig gebruikt om virussen te verspreiden. Ontzettend vervelend, maar gelukkig is er een patroon. Veel phishingmails beschikken namelijk over dezelfde kenmerken. Zo heeft de phishingmail vaak een:

  • verdachte afzender en een verdacht onderwerp, zoals een winactie;
  • kwaadaardige bijlage in één van de volgende bestandstypen: .js .lnk .wsf .scr .jar;
  • onpersoonlijke aanhef, ‘geachte klant’, wanneer het om betaal- of bankzaken gaat;
  • foutief rekeningnummer;
  • opvallend aantal taal- en typfouten.
  • Zie ook: Hoe herken ik een nepmail of neptelefoontje?
  1. Blijf up-to-date

    De internetcrimineel maakt slim gebruik van verouderde software en daarmee gepaarde ‘lekken’ om binnen te dringen. Houd uw software daarom altijd up-to-date. Kies bijvoorbeeld voor Windows 10 en werk met Microsoft 365 Advanced Threat Protection, een bijlage beveiliging die uw bijlagen controleert voordat u deze opent.

  2. Houd het privé

    Privacy is een steeds groter onderwerp van discussie. Logisch ook, want niemand wil constant via cookies gevolgd worden door bedrijven, de overheid en zelfs hackers. Gelukkig is er iets wat u zelf kunt doen om in ieder geval die laatste buiten de deur te houden: werken met een VPN-verbinding. Deze verbinding biedt u een anonieme en beveiligde toegang tot het internet, waardoor uw online activiteiten en data beter beschermd zijn.

  3. Kies een sterk wachtwoord

    De internetcrimineel is gek op wachtwoorden. Het liefst heeft hij ze zo makkelijk mogelijk. Heeft hij uw wachtwoord namelijk gekraakt, dan doet hij eenvoudig een betaling met uw gegevens, verspreidt hij een virus vanuit uw naam of neemt hij een kijkje in uw e-mail; de sleutel tot veel andere gegevens. Dat alles kunt u gedeeltelijk voorkomen, gelukkig, met een sterk wachtwoord. Zo’n sterk wachtwoord bestaat uit een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en bijzondere tekens. We raden u aan om uw wachtwoord minstens tien tekens lang te maken, maar langer is altijd beter.

  • EXTRA TIP 1! Gebruik voor (nog) meer veiligheid de tweefactorauthenticatie. Naast een wachtwoord gebruikt u dan bijvoorbeeld ook een sms of app met een extra inlogcode. Valt uw wachtwoord in verkeerde handen, dan is inloggen alsnog niet mogelijk.
  • EXTRA TIP 2! Kent u LastPass al? Deze passwordmanager onthoudt al uw wachtwoorden, zodat u dat zelf niet hoeft te doen. Zo hoeft u geen eenvoudig te onthouden wachtwoord te kiezen, of bijvoorbeeld overal hetzelfde wachtwoord in te stellen. En wel zo makkelijk als u voor een sterk wachtwoord van minstens tien tekens lang gaat.
  1. Ga voor Extra Veilig Internet

Dan nog een laatste tip! Eentje die u automatisch beschermt tegen malware, ransomware en virussen. Het Extra Veilig Internet (EVI), wat onveilige websites blokkeert met een DNS- en webfilter gebaseerd op de FortiGate-apparatuur van Digisource. Wordt u of één van uw medewerkers door bijvoorbeeld een phishingmail naar een risicovolle website gestuurd, dan vangt EVI dit af met een speciale pagina. Gewoon vanuit het netwerk, waardoor er geen configuratie of installatie nodig is. Veilig én eenvoudig!

Bron: Internethunter.nl